Grupp: Huvudforum

Jordartsmetaller

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-04-09 10:09:43

Här finns det viktigaste, icke-kinesiska fyndigheterna av jordartsmetaller:

?Bear Lodge - Wyoming, USA, företag: Rare Element Resources Ltd.

?Dubbo – New South Wales, Australien, Alkane Resources Ltd.

?Hoidas Lake – Saskatchewan, Kanada, Great Western Minerals Group Ltd.

?Kutessay II – Chui, Kirgizistan, Stans Energy Corp.

?Kvanefjeld – Kujalleq, Grönland, Greenland Minerals and Energy Ltd.

?Mount Weld – västra Australien, Lynas Corporation Ltd.

?Mountain Pass – Kalifornien, USA, Molycorp Inc.

?Nechalacho – Northwest Territories, Kanada, Avalon Rare Metals Inc.

?Nolans Bore – Northern Territory, Australien, Arafura Resources Ltd.

?Steenkampskraal – Western Cape, Sydafrika, Great Western Minerals Group Ltd och Rare Earth Extraction Company.

?Strange Lake – Quebec, Kanada, Quest Rare Minerals Ltd.

?Zandkopsdrift – Northern Cape, Sydafrika, Frontier Rare Earths Ltd.

· Zeus – Quebec, Kanada, Matamec Explorations Inc.

Tech metals research

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-04-09 10:14:48

Grön teknik slukar sällsynta metaller

Nya vindkraftverk innehåller stora mängder neodym, en metall som var dyr redan innan Tyskland beslutade att avveckla kärnkraften. Dessutom har världens största producent börjat begränsa sin export.

Publicerad 2012-08-07

Efterfrågan ökar dramatiskt på en rad tekniskt viktiga metaller. De ingår i moderna energibesparande produkter som solceller, LED-lampor, vindkraftverk och hybridbilar. Utvecklingen innebär att de så kallade sällsynta jordartsmetallerna – sjutton metaller som tidigare betraktades som kemisk kuriosa – har blivit en geopolitisk maktfaktor.

Kina står ensamt för över 95 procent av världsproduktionen. Nyligen införde landet exportbegränsningar för att säkra tillgångarna för sin egen snabbt expanderande industri. USA, EU och Japan har lämnat in en protest till Världshandelsorganisationen och förhandlingar pågår.

Källa: Forskning Framsteg

0
Ogilla!
2
Gilla!
2014-04-09 10:17:02

Den uppmärksamme har sett att svenska Obducat startat verksamhet i Kina och Japan.

Obducat äger tekniken för tillverkning av LED och solceller.

Kina äger råvaran.

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-04-09 10:49:15

Jakten på jordartsmetaller

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-04-09 10:53:34

Det är i huvudsak Kina som producerar och exporterar medan Japan, USA och alla andra som importerar sällsynta jordartsmetaller. Sällsynta jordartsmetaller är avgörande för ny teknik som iPhones och plattskärms-TV, grön energiteknik såsom vindkraft, solenergi och geotermisk energi och avgörande för framtiden för hybrid-och elbilar.

Sällsynta jordartsmetaller gör att Kina har en strategisk hållhake på resten av världen då landet står för 95 procent av all den globala produktionen av Rare Earth Metals. Nyligen har Kina använt sig av detta, vilket kan komma att leda till ett sjunkande globalt utbud och skyhöga priser. Detta har oroat västerländska regeringar eftersom sällsynta jordartsmetaller också är nyckeln till högteknologiska militära tillämpningar. En artikel från Telegraph rapporterar om kinesiska förslag som skall begränsa exporten av sällsynta jordartsmetaller:

Källa: Råvarumarknaden

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-04-09 15:41:19

jordartsmetaller LED OBDUCAT

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-04-09 15:46:25

Obducat Sindre 400

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-09 15:53:26

Obducat AB : Obducat: Obducat secures a Sindre® 400 NIL-system order to be used in mass production of LEDs

01/28/2014 | 03:26am US/Eastern

OBDUCAT, leading manufacturer of lithography solutions based on nanoimprint lithography (NIL), has signed a contract concerning supply of a Sindre® 400 NIL system to be used in mass production of µPSS LEDs. The expected revenue value from the contract, which includes the NIL system, consumables as well as service and support during the next two years, is estimated to total 22 MSEK (EUR 2.5 million).

Källa 4 traders

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-04-09 16:09:02

Tillgångskris

”Vi befinner oss nu i en ganska allvarlig bristsituation”, säger Mark A. Smith. ”I år kommer efterfrågan i länder utanför Kina att vara 55000 till 60000 ton, medan de flesta gissar att Kina kommer att exportera 24000 ton. Tack vare statliga och industriella lager klarar vi det, men jag tror att 2011 blir ett mycket, mycket kritiskt år med avseende på tillgång och efterfrågan.”

Efterfrågan verkar inte minska. Man uppskattar att industrier världen över år 2015 kommer att behöva 185000 ton sällsynta jordartsmetaller, vilket är 50 procent mer än den totala förbrukningen 2010. Så länge Kina håller i sina egna förekomster är det därför en öppen fråga vari­från resten av världen ska få de grundämnen som blivit så avgörande för dagens teknik.

Även om Kina för närvarande nästan har monopol på utvinning av sällsynta jordartsmetaller, finns det förekomster även i andra länder. Kina sitter på 48 procent av världens reserver, USA har 13 procent och Ryssland, Australien och Kanada har också stora mängder. Fram till 1980-talet var USA ledande inom produktionen av sällsynta jordartsmetaller, framför allt genom gruvan i Mountain Pass.

”Ett tag, då efterfrågan var på 30000 ton om året, producerade vi mer än 20000 ton”, säger Mark A. Smith. ”Så vi satt på över 60 procent av världsmarknaden.”

Den amerikanska dominansen varade till mitten av 1980-talet. Kina, som under flera decennier hade utvecklat tekniken för att separera de sällsynta jordartsmetallerna (en svår process, eftersom de kemiskt sett är så lika), gjorde entré på världsmarknaden med ett brak. Med statligt stöd, billig arbetskraft och bristfälliga eller obefintliga miljöregler slog Kinas gruvindustri ­undan benen för konkurrenterna.

Källa: National Geographic Sverige

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-04-09 16:54:45

LKAB studerar apatit och jordartsmetaller

Den 11 januari 2011 kl. 10:00 LKAB

Det finns stora mängder apatit och jordartsmetaller i LKABs sandmagasin i Kiruna och Malmberget. Jordartsmetallerna är bundna i fosformineralet apatit, som idag behandlas som en förorening i järnmalmen.

– Priser och efterfrågan på både apatit och jordartsmetaller är stigande. Vi undersöker nu om en anläggning för produktion av apatitkoncentrat och jordartsmetaller kan bli lönsam, säger Per-Erik Lindvall, teknisk direktör vid LKAB.

En förstudie inom LKAB skall undersöka återvinning av apatit och jordartsmetaller från sandmagasinen som finns vid LKABs dammanläggningar. Provborrningar visar att 15 olika sällsynta jordartsmetaller finns i apatiten. Jordartsmetallerna är strategiska och nödvändiga för tillverkning av bl elektronik, motorer, glas, bilar, som legeringsämnen inom stålindustrin mm. Kina står för 97 procent av världsproduktionen, där en bristsituation hotar.

LKAB har uppdragit åt LTU, Luleå Tekniska Universitet, att testa olika metoder att utvinna jordartsmetaller från apatitkoncentrat. De tekniska resultaten från LTU väntas till sommaren medan LKABs kunskapsuppbyggnad och utvärdering kommer att pågå in på nästa år. Därefter vidtar projektering, kostnadsanalys, beslutsprocess, miljöansökan mm. Först till år 2015 kan en produktionsstart vara aktuell.

– Det finns idag apatit i sandmagasinet i Kiruna som räcker till en årsproduktion av 400 000 ton koncentrat per år i 14 år. Det motsvarar ett väsentligt tillskott till Europas produktion av handelsgödsel. Lika mycket till finns i Malmberget.

- Av apatitkoncentratet kan man utvinna en halv procent olika jordartsmetaller. Det är ett viktigt tillskott till marknaden för jordartsmetaller och till LKABs produktion, säger Per-Erik Lindvall, teknisk direktör vid LKAB.

Källa LKAB

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-09 16:58:26

* Apatit är ett långsamverkande fosforgödselmedel med låg halt av kadmium men med varierande halt av arsenik.

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-10 07:56:17

Även för Sverige och svenska företag är WTO- utslaget viktigt, menar Sveriges WTO-ambassadör Joakim Reiter.

- Detta betyder mycket för svensk tillverkningsindustri, telekomindustrin och högteknologiska framtidsbranscher som miljöteknologi på ett indirekt sätt. Vi har visserligen lite direktimport från Kina, men köper mycket komponenter med dessa metaller, säger Joakim Reiter och tillägger:

- Förutsägbar tillgänglighet av dessa metaller är även viktig för vår industri, export och konkurrenskraft.

WTO-utslaget kan överklagas av Kina inom 60 dagar. Därefter har WTO ytterligare 90 dagar på sig att komma med ett slutgiltigt utslag. Troligen förlorar Kina i slutändan, då USA och EU vunnit en tidigare tvist om kinesiska exportrestriktioner på andra metaller.

Källa: SVD NÄRINGSLIV

1
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-10 11:25:57

jordartsmetaller Kina

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-10 18:50:30

KINA: WTO-PANEL FÄLLER EXPORTHINDER FÖR JORDARTSMETALLER

Direkt-SE 2014-03-26 17:55

BRYSSEL (Direkt) WTO:s tvistelösningspanel förklarade på onsdagen att Kinas begränsningar av exporten av jordartsmetaller, tungsten och molybden strider mot WTO:s regelverk.

Det tillkännagav Världshandelsorganisationen i en rapport på onsdagen.

Panelen ansåg att Kinas tullar och kvoter inte kan införas för export av ändliga naturresurser om inte inhemsk förbrukning av samma råvaror också begränsas.

Ett WTO-land har rätt att införa miljökrav vid utvinning av sina naturresurser, och avgöra takten på utvinningen. Men när resurserna väl är utvunna måste de följa WTO-reglerna.

USA, EU, Japan och flera andra länder klagade till WTO i mars 2012 och begärde i juni samma år att en tvistelösningspanel skulle tillsättas.

Anmälarna anser att exportbegränsningarna ger kinesiska företag en fördel och sätter press på utländska tillverkare att flytta sin produktion till Kina.

Alla parter har nu 60 dagar på sig att överklaga WTO-panelens utslag.

Källa: EU

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-10 18:57:09

jordartsmetaller

Nanopartiklar kan användas som kontrastmedel inom Magnetresonanstomografi,( populärt kallad magnetkamera). Nanopartiklarna fungerar då som signalförstärkare, men det finns risk att de också triggar igång immunsystemet. Därför forskar man nu kring möjligheten att biofunktionalisera, det vill säga gömma dessa nanopartiklar under höljen av biokompatibla polymerer som då fungerar som förklädnad.

Det material som utgör själva kärnan är oxider av sällsynta jordartsmetaller, vilket gör dem magnetiskta och luminescenta. Detta ger stora potentiella möjligheter inför framtiden. Kajsa Uvdal är professor i molekylär fysik vid Linköpings Universitet. Hon och hennes forskargrupp undersöker vilka fysikaliska egenskaper olika ämnen får när partiklarna blir riktigt små.

Källa: Forskarbladet.se

0
Ogilla!
0
Gilla!
2014-04-11 09:34:34

Utrikesdepartementet

27/03/2014 | Press release

WTO-tvist: Kinas restriktioner mot export av sällsynta jordartsmetaller

distributed by noodls on 27/03/2014 19:30

Pressmeddelande

27 mars 2014

Utrikesdepartementet

Världshandelsorganisationens (WTO:s) organ för tvistlösning har slagit fast att kinesiska restriktioner för export av sällsynta jordartsmetaller inte är förenliga med WTO:s regelverk. Sällsynta jordartsmetaller används i en rad högteknologiska, innovativa och energibesparande produkter såsom hybridbilar, elbilar och vindkraftverk och är en nödvändig insatsvara för många svenska företag.

Handelsminister Ewa Björling menar att utslaget är mycket viktigt för svenska företag som är beroende av att använda dessa sällsynta jordmetaller i sin produktion.

Regeringen har i sitt arbete , som en del i 40 konkreta årgärder för att öka Sveriges export, lyft fram vikten av att bättre använda WTO:s system för tvistlösning. Här ser vi ett exempel på där detta fått effekt, säger handelsminister Ewa Björling.

Panelutslaget innebär att Kina måste ta bort exportrestriktionerna för jordartsmetallerna i fråga.

Konkurrensfördelar för kinesiska företag

Kina står för mer än 90% av världsproduktion av dessa metaller och exportrestriktioner i form av tullar och kvoter driver upp priset för utländska köpare och skapar därigenom konkurrensfördelar för kinesiska företag. Exportrestriktionerna påverkar svensk industri och i förlängningen även svensk tillväxt och jobbskapande negativt och innebär också att konsumenter betalar högre priser i slutändan. För hela EU uppskattas värdet av importen av sällsynta jordartsmetaller uppgå till 460 miljoner euro per år. För svensk del har importen av dessa metaller haft ett värde på omkring 16-17 miljoner kronor, men den ekonomiska betydelsen är långt större eftersom importen av komponenter där dessa metaller ingår är mycket mer omfattande.

(Sällsynta jordartsmetaller är ett samlingsnamn för sjutton kemiska grundämnen som med sina magnetiska, självlysande eller kemiska egenskaper är användbara i en rad olika industriprodukter.)

0
Ogilla!
1
Gilla!
2014-04-11 09:43:04

Sällsynta jordartsmetaller orosmoment för företagen

2011-01-20

Viss oro finns för att Kina ska bli alltför dominerande på marknaden då landet kraftigt begränsat exportkvoterna för sällsynta jordartsmetaller. Detta konstaterar Kommerskollegium i en ny utredning. Ingenting tyder dock på att företag i Sverige hittills drabbats av bristande tillgång till metallerna eller av komponenter tillverkade av dessa.

Sällsynta jordartsmetaller är ett samlingsnamn för sjutton kemiska grundämnen som med sina magnetiska, självlysande eller kemiska egenskaper är användbara i en rad olika industriprodukter. De ingår även i en rad högteknologiska, innovativa och energibesparande produkter såsom hybridbilar, elbilar och vindkraftverk.

Kina, som svarar för cirka 95 procent av världsproduktionen av sällsynta jordartmetaller, meddelade i juli 2010 att man minskar exportkvoterna för dessa metaller med 72 procent inför andra halvåret. Landet motiverar restriktionerna med miljöskäl och att det finns en stor inhemsk efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller som behöver tillfredsställas.

De minskade kvoterna kan leda till en bristsituation. Efterfrågan förväntas dessutom stiga kraftigt de närmaste åren. EU försöker nu förmå Kina att lätta på exportrestriktionerna. Några alternativa producent- och leverantörsländer till Kina finns inte i nuläget. Det pågår dock ett stort antal projekt och nya gruvor utanför Kina kommer att öppnas de närmaste åren.

Utredningen visar att företag i Sverige ännu inte i någon högre grad verkar ha märkt av någon bristande tillgång på sällsynta jordartsmetaller. Många företag verkar i dagsläget inte särskilt oroliga över situationen. Dock finns en viss oro över Kinas dominans på marknaden och över en eventuell framtida brist på komponenter.

Läs utredningen ”Handelspolitiska åtgärder, handelsflöden och svenska intressen när det gäller sällsynta jordartsmetaller”

Källa: Kommerskollegium

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.